1. Internet ima odgovor na vse
Živimo v svetu, kjer je vprašanje: "kako si", nadomestilo: "kakšno je geslo za wi-fi?". Torej odpadejo izgovori, da nisi mogel preverit in si ogledat ponudbe; če pa nekdo nima spletne strani ali ni prisoten niti na FB ali drugem socialnem omrežju, potem mogoče niti ni vreden obiska. Večina restavracij ima že objavljene menuje, tako da lahko preveriš brez klica. Če ne, pokličeš in povprašaš, prvi vtis lahko "naredi" ali "uniči", ker če dobiš odgovor: "vegansko, kaj, to je samo zelenjava, ne?", potem veš, da bi bilo smotrno poiskat koga drugega.
2. Osel gre samo enkrat na led, vegan pa vse dvakrat preveri
Bila sem šokirana (milo rečeno), ko sem izvedela, da so skoraj vse priloge v večini restavracij kuhane na goveji jušni osnovi. Zakaj, ne vem in mi ostaja skrivnost, je pa po mojih izkušnjah potrebno vse vsaj 2x preverit, ker se živalske sestavine lahko skrivajo na najbolj neobičajnih in nepričakovanih mestih ter jedeh. Marsikdo pa tudi (pre)hitro pozabi, da je maslo ravno tako mlečnega izvora, kot smetana, brez katere želiš jed.
3. Prijazno in jasno
Pri naročanju je potrebno biti dosleden in jasen, pa tudi prijazen in razumevajoč. Že res, da bi naj gostinci vedeli in razumeli, kaj je to vegansko, vendar žal to večinoma ni tako, sploh pa naročila sprejemajo natakarji in tudi med osebjem lahko pride do kratkega stika. Na začetku me je bilo "strah", da kompliciram in težim, vendar je pristop, ko nasmejan poveš in prijazno prosiš, kaj želiš, veliko boljši in tudi učinkuje.
4. Kontrola porcij, kaj je to?
Česar ne razumejo gostinci, je to, da vegani pojemo ogromno. Vsaj po mojih izkušnjah. In solatni krožnik, na 3/4 pokrit z zeleno solato, kjer gostujeta cela dva fižola, ena rezina paradižnika in, če je sreča mila, tudi 3 koruzna zrna, seveda človeka pusti lačnega. Zato je treba kar hrabro povedat- veliko, konkretno in pošteno porcijo, prosim!
5. Skombinirajte s prilogami in ne pozabite, da povpraševanje pomeni ponudbo
To je precej preprost trik, kako se najesti. Preverite, kaj vse je skuhano na vodi, neoporečno pripravljeno in naj vam prinesejo to. Plus (nezabeljeno) solato. Če greste na pico, kjer je testo veganom prijazno, nimajo pa veganskega sira, prinesite svojega. Na veliko povprašujte in jim prijazno namignite, kako super bi bilo, če bi imeli v ponudbi kakšno vegansko jed. Veliko jih že dela premike v tej smeri.
6. Pohvalite, kjer je hvale vredno
Če je bilo dobro, ste siti in zadovoljni, to povejte in gostinca pohvalite, naredite malo reklame na socialnih omrežjih in ponesite besedo v svet. Mislim, da smo vegani precej hvaležni za take informacije, gostinci pa tudi, čeprav smo za njih nočna mora in velik izziv hkrati.
7. Solata in alergija
Ja, solata* je včasih edini odgovor, naj prinesejo eno veliko, nezabeljeno, pa kot že omenjeno zgoraj, posebej poudarit, da naj bo velika, polna stročnic in škrobne zelenjave; sama pa vedno še posebej poudarim, kako hud alergik sem. Tudi zato, ker resnično sem...in ker je dokaj prepričljiv razlog, da se gostinci posebej potrudijo. :)
8. Happy Cow za popolni veganski užitek
Jejte v veganskih restavracijah. Kar zveni zelo kontraproduktivno vsemu naštetetmu, ampak če se lahko pošteno in dobro najem, brez vsake bojazni, potem se bom brez dvoma vedno odločila za to možnost. Happy Cow je lahko v veliko pomoč.
yass. vir |
Ni komentarjev:
Objavite komentar