2. okt. 2012

Focaccia z rožmarinom

Focaccia je smešen kruh. No, smešen za izgovorit. Resno. Fou-ka-ča. Fou-ka-ča. F(o)u-ka-ča. :D Ah, dirty minds. Je pa zato toliko bolj zabaven za pripravo in zelo dober!
Tokrat v družbi rožmarina in extra deviškega hladno stiskanega olivca iz Istre, oh in pa seveda, piranske soli. Pa moke, normalno!

Sestavine:
  • 400 g presejane krušne moke (tip 850)
  • 20 dag svežega kvasa + 120 ml tople vode
  • 1 ČŽ svežega rožmarina
  • 5 žlic olivnega olja
  • 2 ČŽ soli
  • topla voda po potrebi

Postopek:

Sama nič kaj ne kompliciram. V veliko skledo presejem moko, ob strani dodam dve zravnani čajni žlički soli, dve jedilni žlici olivnega olja in nasekljan rožmarin, na sredini pa napravim majhno vdolbnico, kamor vlijem razdrobljen in raztopljen kvas v topli vodi. Tako maso pustim počivati kakšnih 10 minut, potem pa dodam toplo vodo po potrebi in zamesim testo. Sedaj pa sledi pomemben del- testo je potrebno dobro, dobro pregnesti. Na njem se lahko "izživljate" vsaj 10 minut, naj postane prožno. Potem gre v dobro naoljeno posodico (3. žlica olja), kjer naj na toplem vzhaja vsaj 2 uri. Ko testo naraste na dvakratno velikost in ko se pojavijo v njem mehurčki, ga "ubijete". S tem, da ga izbezate iz posodice in udarite. Še enkrat pregnete in razpotegnete v dobro naoljen pekač (4. žlica olja). Sedaj seveda ponovno rabi malo pavze. Vsaj 30 minut. Po tem času si bo, revež, spet opomogel in začel rasti. =) Preden gre v vnaprej ogreto pečico na 200 stopinj, s prsti naredite luknjice v testo, premažite z zadnjo (5.) žlico olivca in hop v pečico. Peče se naj okoli pol ure, med pečenjem pa ga je vsake toliko pametno namazati oz. poškropiti z malo vode, da se naredi taka hrustljava skorjica. Najboljši je seveda svež, če si ga lahko privoščite.

končni izdelek.

ko je testo umešano in po ko je testo pregneteno.  na zadnji slikici je že na toplem in oljnatem.

rožmarin. dišeči važič.
odlična za sendvič, poln sveže zelenjave.


Ni komentarjev:

Objavite komentar