9. jan. 2013

Jaz.Sem.Hashimoto

Mesec januar je mesec osveščanja o bolezni(h) ščitnice. 
Tole "predstavitveno pismo" Hashija povzemam preko strani Thyroid Sexy, ki jo vodi ameriška igralka Gena Lee Nolin, ki je prav tako ena od "ščitničark", ena "metuljčica". ;)
Original oz. angleško verzijo lahko najdete tukaj. Sama pa sem si jo drznila prevest in nekoliko priredit. Samo toliko, da bo ljudem mogoče kaj bolj jasno, kaj se "nam" dogaja. Opombo originala si preberite na povezavi, svojo pa sem zapisala na dnu.

Pozdravljen(a). Moje ime je Hashimoto. Sem nevidna avtoimunska bolezen, ki napada uničuje tvojo ščitnico, zaradi česar dobiš hipotirozo.
Sedaj sem prisesan na tebe za vse življenje. Če imaš hipotirozo, imaš najverjetneje mene. Sem številka 1 pri povzročanju le-te v ZDA, kot tudi drugod po svetu.
Sem zelo prebrisan- krvni izvidi me ne pokažejo vedno.
Drugi okoli tebe me ne morejo ne videti ne slišati, ampak TVOJE telo me čuti.
Napadem lahko kjerkoli in kakorkoli želim.
Povzročim lahko resno bolečino, če pa sem dobre volje, lahko povzročim, da te boli prav vse in povsod.
Se spominjaš, ko si še imel(a) energijo in se z znjo zabaval(a)?
Energijo sem ti vzel in ti dal izmučenost. Pa se poskušaj zabavati zdaj.
Lahko ti vzamem dober in miren spanec in ti namesto njega dam možgansko meglo* in pomanjkanje koncentracije.
Lahko poskrbim, da bi želel(a) spati 24/7, lahko pa ti priskrbim nespečnost.
Lahko uredim, da se od znotraj ves treseš ali pa da ti je bodisi (zeloooo) hladno bodisi (zeloooo) vroče, medtem ko se vsi ostali počutijo normalno.
Lahko ti dam otečene roke in noge, otečen obraz in veke, otečeno vse.
Lahko poskrbim, da se počutiš zelo živčno ali zelo depresivno. Povzročim lahko tudi vse ostale psihične bolezni oz. motnje.
Lahko poskrbim, da ti lasje izpadejo, postanejo suhi in lomljivi, uredim ti kožo, polno aken, pa suho kožo. Le nebo je omejitev pri tem, kar (ti) lahko priskrbim.
Lahko te poredim do te mere, da teže ne izgubiš, ne glede na to, koliko vadiš in kaj ješ. Seveda lahko poskrbim tudi, da skoraj povsem shiraš. Ne diskriminiram.
Da mi ne bi bilo preveč dolgčas, se mi pogosto pridružijo še druge avtoimunske bolezni, tako da se imaš za ukvarjat še s čim.
Če imaš kaj splanirano ali se veseliš lepega dneva, se ne veseli predolgo oz. prehitro- vse lahko spremenim v trenutku in ti vse takoj odvzamem.
Vem, nisi prosil(a) za mene. Izbral sem te zaradi različnih razlogov.
Mogoče je kriv virus ali virusi, ki jih nikoli nisi zares prebolel(a), ali pa tista avtomobilska nesreča, ali leta zlorab in travme (stres je moja hrana). Lahko pa me imaš preprosto v družini. Naj bo razlog takšen ali drugačen, sedaj sem tu in tu bom ostal.
Sem slišal, da hodiš k zdravniku, da bi se me rešil(a). Hvala za dobro mero smeha. Samo poskusi. Pot te bo morala voditi do veliko, velikooo zdravnikov, dokler ne najdeš takšnega, ki ti lahko učinkovito pomaga.
Dali ti bodo napačna zdravila, pa protibolečinske tablete, pa tablete za spanje in tablete za energijo, ti povedali, da trpiš za živčno napetostjo ali depresijo ter te poskušali odpraviti z zdravili zoper to.
Toliko je načinov, s katerimi te lahko onemogočim- seznam je neskončen. Tisti visok holesterol, žolčni kamni, mogoče? Krvni pritisk, nivo sladkorja v krvi, srčne težave? To sem verjetno jaz.
Ne moreš zanositi ali si imela splav? Tudi tega sem verjetno kriv jaz.
Imaš kratko sapo oz. čutiš lakoto po zraku? Spet zelo verjetno jaz.
Povišani ledvični encimi? Prav imaš, spet jaz.
Težave z zobmi in dlesnimi? Boleči sklepi? Sem ti rekel, da je seznam neskončen.
Lahko ti dajo ne vem koliko odmerkov zdravil, lahko hodiš na takšne ali drugačne masaže, lahko ti povejo, da moraš samo dovolj telovaditi in spati, pa se bom umaknil.
Gotovo boš slišal(a), da je potrebno razmišljati pozitivno, a še prej se bodo norčevali, te gledali postrani, te zasmehovali in najbolj od vsega nikakor ne jemali resno, ko boš razlagal(a), koliko zdravnikov si obiskal(a), kako uničujoč znam biti in kako bolanega in utrujenega te delam. Najverjetneje ti bodo "razumevajoči" (nevedni) zdravniki povedali, da bolj kot njih, potrebuješ dobrega psihiatra.
Tvoja družina, tvoji prijatelji in tvoji sodelavci te bodo poslušali dokler se ne naveličajo poslušati o tem, kako nemogoč znam biti.
Nekateri bodo recimo rekli: "Eh, saj imaš samo slab dan." ali pa: "No, ne moreš pričakovat, da boš delal(a) stvari z enako vnemo kot pred 20 leti", brez da bi slišali, da si potarnal(a) o stvareh, ki si jih lahko povsem normalno počel(a) še pred 20 dnevi.
Prav tako pričakuj, da boš slišal(a): "Če bi se samo dovolj gibal(a), šel(šla)  ven in počel(a) nekaj, bi se počutil(a) mnogo boljše". Ne bodo razumeli, da jaz odvzamem gorivo, ki ga tvoje telo in tvoj um potrebujeta, da lahko počneš vse to.
Nekateri bodi začeli govoriti o tebi za tvojim hrbtom, te razglasili za hipohondra, medtem ko boš ti čutil(a), kako počasi izgubljaš svoje dostojanstvo, ko jim želiš pojasniti, kako se resnično počutiš. Sploh če sredi pogovora z "normalno" osebo pozabiš, kaj si želel(a) povedati. 
Rekli bodo tudi: "Oh, to je imela tudi moja babica in zdaj živi čisto v redu, ko jemlje zdravila." Ti pa se še kar trudiš pojasniti, da jaz ne učinkujem na vsakega od vas popolnoma enako in da samo zato, ker tej babici zdravila ustrezajo, to še ne pomeni, da bodo ustrezala tudi tebi.
Ne bodo razumeli, da ta bolezen vpliva na tvoje telo od vrha glave do nožnih prstov, in da vsaka celica in vsak sistem in organ potrebujejo natančno dozo in izbiro zdravil primernih posebej in samo za tebe. In ne tistega, ki ustreza drugim.
Edino prijazno podporo in razumevanje v boju zoper mene, boš dobil(a) med drugimi ljudmi, ki me imajo. Oni so tisti, ki lahko resnično razumejo.
Jaz sem Hashimoto.
Predolgo za branje? Poskušajte šele živeti s tem. :D Če pa že živite, potem tako ali tako ni potrebno kaj več dodati, z izjemo tega, da ima vsak kako "prijetno" zgodbico. Mogoče komu preveč, khm, patetično, jokavo, preveč attention whorish? Tudi mogoče. Ampak veste kaj? Točno tako je. Brez pretiravanja, brez laži, brez olepšav. Včasih je lahko samo še slabše. Kljub dnevnim odmerkom zdravila. Samo človek preživi vse in ko enkrat spoznaš, da to imaš in da nikamor ne gre, se s tem naučiš živet in najboljše je, da kolikor se le da, vse obrneš na...no ja, hec. Ne smeš pustiti, da bi te bolezen preveč definirala. Seveda pa nikakor ne pričakovati, da bo vse tako, kot je bilo, ker te- hočeš nočeš- spremeni in od tebe zahteva prilagoditve. Ampak kot že rečeno- kolikor se le da, vrečt stvari čez ramo, "razpucat" sam s sabo, ugotovit, kaj ti paše in kaj ti ne (ja, prehrana je tukaj zelo pomembna in mi je prav vseeno, kaj ima kateri dr. za povedat, ker niso oni tisti, ki so več kot leto tavali od ene preiskave na drugo, jaz pa sem), pustit zagrenjenost za sabo in uživat v vsakem (dobrem) dnevu, ki ti je namenjen. Življenje s Hashijem je posebno, včasih zelo naporno, a zato nič kaj manj vredno ali lepo. ;)

vir
vir
* možganska megla je natanko to, kar piše. ko se ti zdi, da je v tvoji glavi (možganih) tako gosta megla, da ne vidiš več svoje naslednje misli/izjave/ideje,...
** čeprav hashi prizadene več žensk kot moških, sem prevajala za oba spola (bolj ali manj, upam da ni kje kakih prehudih napak/odstopanj), ker ne glede na vse, prizadane tudi nekaj moških. in če hashi ne diskriminira, zakaj bi mi? ;)

1 komentar: