11. jan. 2013

Ovsena kaša z bučo maslenko

Veeeem, da je buča jesenska futra, in ja, veeeem, da je zdaj januar, ampak jaz še vedno pridno papcam buče. Se pravi- zadnjič sem dobila eno težkokategornico maslenko po super ugodni ceni in seveda je morala z mano, kjer se je spremenila v pire. Večina le-tega je že na varnem v zmrzovalniku, nekaj pa je že bilo žrtvovanega. :D V ovseno kašo. Ta je namreč eden od mojih naaaaaj zajtrkov, sploh ker omogoča toliko maneverskega prostora glede okusov. ;)

Sestavine:
  • 1/2 S ovsenih kosmičev
  • 1 S vode (lahko tudi rastlinskega napitka ali mleka)
  • 1 JŽ chia semen (po želji, ampak priporočljivo)
  • ščep soli
  • 1/2 ČŽ cimeta
  • piment, ingver, klinčki, čista vanilija v prahu (po občutku, sama sem dala ščep vsakega)
  • 3-4 JŽ bučnega pireja
  • 1 ČŽ tahinija*
  • sladilo po želji in okusu
  • bučna semena, cimet,...
Postopek:

Zadeve se je najboljše lotiti zvečer. Zmešajte prvih 6 sestavin in pustite stati čez noč. Tako se bodo okusi resnično dobro prepojili, chia semena pa bodo imela čas da "eksplodirajo". Zjutraj dodajte bučni pire, tahini in na nizkem ognu pogrejte. Grejte kar nekaj časa- vsaj 5 do 10 minut. Dlje ko se dela, bolj pridejo posamezni okusi do izraza. Na koncu dodajte sladilo po želji, potresite s cimetom, bučnimi semeni,... Lahko  tudi kokosove kosmiče, kakšno suho sadje, semena, kakavova zrna,... Ni pa nujno, da se priprave lotite že noč prej. Dovolj bo tudi, če vse skupaj vsujete v posodo in kuhate od 10 do 15 minut, ampak na nizkem ognju.

*Zakaj tahini? Namesto masla, seveda. :P Lahko pa bi dali tudi kokosovo maslo ali olje (in potem po vrhu potresli kokosove kosmiče,...) ali pa mandljevo/lešnikovo maslo ali maslo indijskih oreščkov,... Pač malo dobre, kakovostne maščobe, da vse lepo poveže in da poln okus. S tahinijem sicer ne gre pretiravat, ker ima kar močan okus, ampak majhna čajna žlička da tisto piko na i. ;)

Ni komentarjev:

Objavite komentar