2. dec. 2014

Vpliv fluora na ščitnico

Fluor je kemijski element, ki ga naša wikipedia opredeli kot strupen, bledo rumen univalenten plinski halogen, ki je najbolj kemijsko reaktiven in elektronegativen od vseh elementov.

Čeprav se ne sliši najbolj mamljivo in okusno, ga ljudje vseeno- vede ali ne- zaužijemo kar nekaj. Če avtorica članka, po kateri priprejam tale blog, ne laže (in dvomim, da bi, navsezadnje gre za zdravnico, ki se intenzivno ukvarja s Hashijem in je tudi sama Hashi borka), se je fluoridacija pričela s sodelovanjem zobozdravnikov, ameriške vlade in lobistov sladkorne industrije, ki so skupaj staknili glave, da najdejo rešitev, kako naj zmanjšajo luknje v zobeh ob nezmanjšani uporabi sladkorja. (ker tista najbolj očitna-ne toliko žret sladkorja pač ni očitna, ha?).

Zakaj sploh o njem? Hja, zato ker vpliva na ščitnico. (jap, seveda, še ena stvar več, ker zakaj pa ne?). Kakorkoli že- nekateri njegovo uporabo priporočajo, drugi v njej vidijo prikrito množično morijo. Do srede 50. let so hipEr stanje celo zdravili s flurom, to pa zato, ker ima ta učinek, da zatre delovanje ščitnice. Doza od 0.9 do 4.2 mg na dan. (nekateri ga zaužijejo od 1.6 do 6.6 že samo s tem, ko pijejo vodo, ki ji je ponekod- posebej v ZDA dodana).

Glavni problem- kot vsak drug halogen, pa lahko fluor deluje kot sprožilec pri umiranju ščitničnih celic in vnetju, ki privede do tirioditisa oz. avtoimunskega tirioditisa- Hashimota. Kar nekaj ljudi je poročalo o izboljšanju stanja, ko so z uživanjem fluora prekinili. 

Kateri so najpogostejši "skriti prenašalci":
- ustekleničene tekočine (prav zaradi dodajanja floura v vodo)
- razna dopolnila in nadomestki (vedno preveriti sestavine)
- zobne paste
- črni čaj
- rdeči čaj
- konzervirana hrana
- črna/rdeča kamena sol
- žvečljiv tobak
- zdravila

In tako pridemo do spornega čaja. Še nekaj, kar lahko na dodam na seznam stvari, ki mi jih je ščitnica odvzela. Fluor, prisoten v čajih, je namreč lahko tisti, ki tiho in skrito "ubija" ščitnico.
Ne se tolažit z vretjem ali zmrzovanjem- vretje koncentracijo fluora le še pospeši in ga ne odpravi, medtem ko pa zmrzovanje nanj nima nikakršnega učinka.
Največ se ga nahaja v pravih čajih, posebej črnem in rdečem. Od kod? Iz zemlje in onesnaženosti okolja. Dlje časa, kot so čajni listi na drevesu, večjo in težjo koncentracijo vsebujejo.
Članek iz revije Food and Chemical Toxicology razkriva, da se nahaja od 4.5, 1.8 in 0.5 mg/L fluorida v črnem, zelenem in belem čaju, kadar "stojijo" pet minut. Tudi ostali čaji niso izjema- kamilice in zeliščni čaji ga vsebujejo 0.13 mg/L.

Pracv tako se nahaja v nekaterih zdravilih, najpogosteje v kakšnih anastetikih, anticidih, antibiotikih, zdravilih zoper anksizionost, glivicam, antidepresivih, zdravilih za artritis, zniževanje holesterola, zavirilcih apetita, kemotorepajih, steroidih,...

Ali to pomeni, da se je fluora treba povsem izogibati, sploh ko je tako množično prisoten- večina pri nas ga verjetno pozna predvsem iz zobnih past? Iskreno povedano, ne vem. To je odločitev posameznika, sama vem edino to, da je po prenehanju uživanja najbolj "močnih" čajev prišlo do izboljšanja oz. bolje rečeno stabilizacije stanja.

Povzeto in prirejeno po: Thyroid Pharmacist

Ni komentarjev:

Objavite komentar