4. jul. 2016

Stop plastiki!

Če me ena stvar na tem svetu nerivra, potem je to plastika. Oh, okej, saj mislim, da je že iz kratkega preleta mojega bloga za videt, da me marsikaj jezi, ampak ja, plastika vsekakor kotira zelo, zelo visoko.

Še sama ne vem, kdaj točno se je to začelo. V bistvu me že od malega in odkar pomnim smeti motijo. Pa ne v takem smislu, kot večino- da jih nočejo videt na svojem in se "pretvarjajo", da niso problem- ne, mene je skrbelo, kam grejo, kje končajo, kaj se zgodi z njimi in najpomembneje- zakaj jih je toliko?

Nič drugače ni recimo z vodo, ki mi je prav tako že v otroških letih povzročala skrbi v stilu- kaj če je enkrat zmanjka? No, preskok od takrat do danes- in skrbi me še bolj!

Kako tudi ne, ko pa se naš svet utaplja v smeteh, vse manj pa se bo imel za utapljat v čisti, pitni in nasploh uporabni vodi. Priznam, prehod na veganstvo je vse to še poslabšal. Jah, jebiga, to je (še) eden tistih "neprijetnih" stranskih učinkov, zaradi katerega si videt kot posmeha vreden bedak, ki paničari in vsem mori.

Samo ne morem si pomagat. Niti si ne želim. Pomagat želim drugim, da odprejo oči in spredvidijo, kako packarijo puščamo za seboj. Samo za primer: greš v trgovino in kaj prineseš domov? Ne kup plastike, pač pa kupe in kupe le-te, ki konča povsod tam, kjer ne bi smela- v naravi, ki jo pospešeno uničuje.

No, prav sedaj, julija 2016, poteka Plastic Free July, ki ponuja krasen izziv in dober začetek, da se vsaj zmanjša uporabe plastike. Nemogoče se ji je povsem izognit, ampak ljudje bi bili presenečeni, če bi vedeli, da se da, da je mogoče, da je dokaj enostavno, predvsem pa to, da je krasen občutek, ko zreduciraš to nesnago.

In zakaj nesnago?
  • večina plastike je namenjena za enkratno uporabo- enkratno- to pomeni, da stvar, ki nikakor ne razpade, uporabimo samo enkrat in zelo verjetno nikoli več, potem pa odvržena nekje smeti planet- naš dom; 
  • reciklaža je sicer pomembna, ni pa trajnostna rešitev, navsezadnje- koliko se je zares uporablja v praksi in ali ste vedeli, da se večina reciklaže izvaja v državah tretjega sveta;
  • ni najbolj zdravju prijazna, zaradi raznih dodatkov, kot je recimo BPA in leta 2013 sta ZN in SZO izdali poročilo, ki dokazuje, da se je povezava med kemikalijami, ki oponašajo hormone in človeškim zdravjem v zadnjih 10 letih še okrepila in predstavlja resnično grožnjo;
  • ker uničuje morsko življenje. Jap, žal večina odpadkov iz kopnega (okoli 80% le-teh) konča v oceanih in ubija živali ter celoten ekosistem.
Tako je cilj tega julija ta, da se poskušate izgoniti uporabe vse plastike ali pa glavnim 4: plastičnim vrečkam, plastenkam, lončkov za enkratno uporabo in slamicam. 

Dajmo naredit nekaj, da se ne uresniči napoved, da bo do leta 2050 v oceanih več plastike, kot je rib! Kolikor mi bo čas dopuščal, bom poskušala ta mesec čim več napisat na to temo in povedati, kako sem sama skorajda povsem zreducirala vso plastično kramo. ;)

Let's crush plastic, people!






Ni komentarjev:

Objavite komentar