12. dec. 2012

Presna (sladka) smetana

Tega sem se lotevala že dolgo. Predolgo. Na koncu pa je kot ponavadi zmagal impulz in nastala je yummy "smetanca" oz. "omakca".
Naredi se jo 1-2-3, potrebno pa je malce predpriprave, ker oreščki vztrajajo pri dobri in dolgi kadi oz. namakanju. :P

Sestavine:
  • 1 S indijskih oreškov + 3 S vode
  • ščep soli
  • 1/2 ČŽ čiste vanilije v prahu
  • 1-1 1/2 JŽ medu ali drugega tekočega sladila (javorjev sirup, agava)*

Postopek:

Preden greste spat, namočite oreščke. S tem naredite pol dela. Zjutraj (ali pa po vsaj 4 urah namakanja), oreščke operite pod tekočo vodo, vržite v blender, zalijte s toliko (sveže!) vode, da je le-te za kak slab centimer čez oreščke, dodajte vanilijo, sol in sladilo ter zblendajte v gladko pasto. Hranite v steklenem lončku v hladilniku, kjer ostane (preverjeno) vsaj 5 dni, gotovo pa še kak dan ali morda tudi dva dlje. Ampak za to ne jamčim.

* Sama sem to pot uporabila med, tako da ni veganska, za to verzijo uporabite javorjev sirup ali presno agavo, če želite presno zadevco. Količino sladila dozirajte po želji in okusu.

Je pa fina zadeva, ki se paše na kake mafine, pa tudi na ovseno kašo, sveže sadje,...


Ni komentarjev:

Objavite komentar