2. jun. 2013

Nova Zelandija za telebane

Ok, kot prvo- nikogar nimam za telebana. Samo sposojam si ime priljubljenih knjig/priročnikov. ;)

Ko ljudem povem, da odhajam na NZ so odzivi praviloma zelo pozitivni, se pa znotraj tega nekako formirata dve skupini- v eno sodijo tisti, ki so nad NZ povsem navdušeni in jo kar poznajo, v drugo pa tisti, ki odreagirajo nekako tako: "O wow, super, NZ!...Am, kje pa je to, kaki jezik pa tam sploh govorijo?"  In podobno. Včasih so vprašanja o tej državi takšna, da samo čakam na kak tak ekstremen pojav, hehe. Joke, joke.
Prav zato je spodaj en kup hitrih in kratkih dejstev in zanimovsti o NZ. Doma so se me verjetno že precej naveličali poslušat. Jim ni za zamerit, ko pa grem včasih že sama sebi na živce s tem, ko vsak drugi stavek začnem z "A veš, da na NZ recimo,...". Bom pa za svoje teženje z in o NZ, izkoristila kar blog. :D
  • Nova Zelandija leži na južni poobli in vsi tisti, ki niste povsem prešpricali geografije veste, da to pomeni, da so letni časi obrnejni z našimi. Po domače- ko imamo mi zimo, imajo oni poletje. Sestavljata jo Severni in Južni Otok, ki ju ločuje Cookov preliv.
  • Glavno mesto je Wellington in ne Auckland, kot misli večina. Je pa Auckland največje, najbolj poseljeno in kozmopolitsko mesto na NZ, znano tudi kot City of Sails (mesto jader), ker imajo na glavo prebivalca več jadrnic, kot pa kjerkoli drugje na svetu.
  • NZ ima okoli štiri milijone in pol prebivalcev, od tega jih kar 1,4 milijona živi v Aucklandu in njegovi okolici. Da pa ne bi bila tako prazna, imajo baje nekaj več kot 40 milijonov ovac. ;)
  • Beseda kiwi je neločljivo povezana z NZ in lahko pomeni troje. Prvič- kiwi je prikupen domoroden ptič NZ, ki žal sodi med ogrožene vrste, njegova posebnost pa je ta, da ne more leteti. Drugo- sadež kivi, ki na njej prekrasno uspeva, in tretjič- kiwi kot vsesplošno poimenovanje za novozeladnskega prebivalca.
  • NZ je bila prva država na svetu, ki je dala volilno pravico ženskam. To se je zgodilo leta 1893. Nedolgo nazaj so postali tudi prva pacifiška država, ki dovoljuje istospolne poroke.
  • NZ ima tri uradne jezike- angleščino (ja, tam govorijo angleško), maorščino (če je to ustrezen prevod) in novozelandski znakovni jezik. 
  • Staroselci NZ so Maori, ki jih večina najbrž pozna po njihovem "pačenju" (izbuljene oči, viseč jezik, tatuji,...) in njihovem bojevitem plesu haka. Toliko na kratko- o Maorih bi se dalo pisat in pisat, toliko je podatkov in zanimivosti.
  • Športni ekstremizem! Bungee, zorbing, skoki s padalom, jet boating, sprehod in/ali skok iz Sky Tower-ja,...in seznam se nadaljuje in nadaljuje.
  • Med drugim slovi tudi po svojih vrhunskih vinih. 
vir slik Pinterest. vir vsega ostalega je samo del tega, kar mi je med drugim ostalo v spominu/glavi/zavesti po prebiranju in študiranju vsega mogočega&nemogočega o NZ :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar