11. maj 2014

Jagodno "mleko" iz indijskih oreščkov

Ah,...vedno bolj pogrešam Novo Zelandijo. Angleščino pa tudi. Slovenščina mi namreč še vedno povzroča nekaj preglavic..ja, vem, da bi me moralo bit sram. Pogrešam pač branje knjig v angleščini (šele zdaj ugotavljam, kako obupni so eni prevodi pri nas), vsake toliko me muči iskanje "pravih" SLO besed in fraz. Angleščina je posrečena, ker je tako "preprosta". Zakaj? Ker bi se naslov tokratnega "recepta" enostavno glasil (strawberry) cashew milk, v slovenščini pa je zgodba drugačna. Itak. Jagodno mleko iz indijskih oreščkov. Uf, človek skoraj pokuri celodnevno zalogo energije, da to napiše. :D Slovenščina je pač malo bolj kompleksna, ampak zato jo pa imam toliko raje. In zato se moram spravit nazaj v formo. :) Da ne bluzim preveč- katerikoli jezik že, rezultat tega "recepta" je čudovito, kremno, gosto mleko iz indijskih oreščkov. Ki je z jagodami, malo limone in agave omamno nevarno podoben jogurtu.  Z dodatkom chia semen pa puding na varianto presne "sirove" jagodne tortice. Yum!

Jagodno mleko iz indijskih oreščkov:
  • 1 skodelica indijskih oreščkov
  • 3 + 3 skodelice vode
  • 500 g jagod
  • 1 JŽ limoninega soka
  • 1 JŽ agavinega sirupa (oz. po okusu)
  • ščep čiste vanilije v prahu

Postopek:

Čez noč namočite indijske oreščke, jih v novem jutru sperete in zalijete s svežimi tremi skodelicami vode in zblendate. To bi sedaj bilo osnovno mleko iz indijskih oreščkov. Ker je kremasto in gosto, lahko za bolj tekočo različico dodate še kakšno skodelico vode več.
Za jagodno verzijo pa dodajte narezane jagode, limonin sok in agavo. Zblendajte. Zaužite po navdihu.

Ali pa v preprostem chia pudingu.
Osnovi dodajte chia semena, za nekaj časa hranite na hladnem in postrežite z borovnicami in sladilom po želji/okusu. Odlično skupaj s preprosto jabolčno pito.




Ni komentarjev:

Objavite komentar