5. nov. 2014

Študent naj bo

Preberem tale naslov Propad študentskega dela in študij le za bogate, pa že mislim, okej, okej, vse kul, ne bomo se zdaj okoli tega jezili, m'kay? Študij je že za mano, miselnost v SLO itak že (pre)dobro poznam, torej keep it cool. Sam ne gre, no. Ker res ne morem prenašat tega, da je v SLO tako jebeno (pardon my french) samoumevno, da je študent na prvem mestu delavec. To itak da je- ker smo vsi- vsi nekaj delamo, počnemo, samo hočem povedat, da je prvo delo študenta- študij, ne pa nepoznavanje ponudbe v restavraciji in prelaganje oblačil v eni od verig modnih "gigantov".

Naveličana pa sem zato, ker mi je dolgčas, da se z nobenim oz. bolje rečeno- redko katerim- od teh "študentskih primerkov" lahko pogovarjam kaj drugega, kot pa- kje je kakšen hudastičen žur (okej, to mi je še razumljivo, čeprav sem že mimo svojih študentskih let), najbolj pa tega, da se vse vrti okoli pogovora oseb in dogajanja v raznih uhinjskih štalah. Yawn. Če hočeš kako "globljo" debato, naletiš na grozen odziv- takšen, da ga sploh ni, razen zavijanja z očmi, zehanja ali tistega otopelega-praznega, češ, kaj? Ne vem, kateri je hujši.

Ampak, ali ni študij namenjen (tudi ali predvsem) temu? Da pomaga pri razvoju (ostrega) kritičnega razmišljanja, samospoznovanja (ne preko selfijev in šlatanja), da da širino in nova znanja, nove poglede, razumevanja in dojemanja... Dobro, pri nas pač imamo tak sistem, da večina študijev, vsaj po moji izkušnji, tega ne ponuja v ravno največji meri. Večina zdolgočasenih in/ali zakompleksanih profesorjev se postavi pred študente, si naštima slide in bere z njih. Takšna štafeta znanja seveda ni najbolj stimulativna, so pa seveda izjeme, ko bi jih le bilo več.

Sprašujem pa se, če ljudje tega res ne pogrešajo, če jim je res tak vseeno za predavanja, ki so za en drek, za znanje, ki ga (ne) dobijo,... ja, grebejo se za 10ke in hodijo višat 9ke, kot da bi ta numerična vrednost bila edino kaj šteje, pri tem pa jim je čisto vseeno, kako uporabno je njihovo dejansko znanje. Bodo znali o tem razmislit, idejo razvit, o njej podvomit, jo obrnit okoli in pogledat z druge plati,... Zdaj verjetno zvenim kot ena zagrnjena stara baba, ki se ima za hudo pametno in neko težko (kvazi) intelktualko. Daleč od tega, pogrešam pa tisto nekaj več, kar naj bi študenti (do)prinesli družbi. Pri nas je pa študij kot nekaj, kar se dela zato, da pač mine čas, hkrati pa lahko še zaslužiš.

In če bo ukinitev študentskega dela uspela to spucat in nardit čistko- potem bi z odpravo le-tega že včeraj bili prepozni. Kar itak smo. Čeprav seveda njegova odprava tega ne bo uredila, ker je problem še nekje drugje in se ne bo dal tako lepo odpravit..
Sicer pa močno dvomim, da se bo tudi študentsko delo dalo "lepo" odpravit. Mogoče se še zdaj najde kaka jajčna luščina na parlamentu... Ampak roko na srce- študentsko delo, kot ga poznamo pri nas je huda anomalija, do katere v razumni in odgovorni družbi itak ne bi prišlo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar